Fett – både bra och dåligt
Fett ska man inte undvika, men däremot bör du välja rätt sorts fett. Livsmedelsverkets skriver att ungefär en tredjedel av den energi du får i dig under en dag bör komma från fett.
För en kvinna innebär det ungefär 70 gram fett om dagen och för en man ungefär 90 gram. Men mängden fett är i allra högsta grad beroende på hur mycket och vad du äter i övrigt.
Fett ger kroppen energi i dess mest koncentrerade form och lagras i fettvävnaden för att kunna användas som energi när vi behöver det. Det fett som lagras i kroppen behövs också för att ge oss värme och skydd åt våra inre organ. Fett behövs även för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner. Fett är det ämne som har högst energiinnehåll per gram (9 kcal). Eftersom fett innehåller mycket energi per gram är det lätt att du får i dig mer energi än vad du gör av med om du äter för mycket.
Fett delas upp i fyra olika typer av fett:
enkelomättade fetter, fleromättade fetter, mättade fetter och transfetter. Det som skiljer dessa fyra grupper av fett åt är hur fettsyrorna är uppbyggda, alltså vad fetterna faktiskt består av, men generellt sett skulle de flesta av oss må bra av att minska på det mättade fettet och transfettet och öka på det enkel-och fleromättade fettet.
Bra fett:
Enkel- och fleromättade fetter
Enkel- och fleromättade fetter minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar och sänker blodtrycket och blodfetterna. Dessa fetter finns bland annat i olivolja, avokado, nötter, frön, kyckling och fet fisk, som lax och makrill. Genom att äta fisk 2–3 gånger i veckan tillgodoser du behovet av fettsyrorna omega 3 och 6. Som en ren bonus får du då också i dig D-vitaminer, selen och jod, som så många har brist på. Dessutom skyddar omega 3 och 6 din kropp från skador och hjälper till med återhämtningen. I synnerhet vid inflammatoriska processer har de en positiv påverkan på läkningsprocessen. Dessutom hjälper de dig att bygga upp och reparera musklerna i samband med konditions-och styrketräning. Forskning visar att de som äter fisk regelbundet också har mindre risk för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar.
Dåligt fett:
Mättat fett och transfett
Mättat fett kan din kropp använda som energi. Det kommer från kött med mycket fett i, korv, bacon och feta mjölkprodukter. Mättat fett finns också i grädde, glass, choklad, smör och ost, palmolja och kokosfett. Men för stora mängder mättat fett är skadligt för kroppen. Om du äter bra fett som kommer från enkel-och omättat fett behöver du inte äta mättat fett, eftersom det bildas från annat fett i kroppen. Om du äter för mycket mättat fett löper du bland annat risk att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar. När livsmedelsindustrin behandlar, härdar, fettet för att få ökad hållbarhet så bildas transfetter i högre eller lägre omfattning beroende på hur stor härdningen är. Transfetter finns naturligt i mejeriprodukter och i kött, men i väldigt små mängder jämfört med vad som finns i industriella produkter som pommes frites, bakelser, kakor och margarin. Oftast finns transfett i samma livsmedel som även innehåller mycket mättat fett. För hög konsumtion av dessa fetter kan leda till övervikt och sjuklig fetma.
Förutom att det påverkar ditt kolesterol negativt ökar det också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och inflammatoriska sjukdomar som artriter och psoriasis.
Principen bakom fettreducering
Ett kilo fett innehåller cirka 7 000 kalorier (kcal) så för att gå ner 1 kilo fett behöver du alltså göra dig av med 7 000 fler kalorier än vad du får i dig. Äter du 500 kalorier mindre per dag i en vecka har du således gått ner ett halvt kilo fett. Det är ingen omöjlig uppgift.