Saftiga och syrliga bollar med tydlig smak av citron. Aprikoser och russin ger sötma och solrosfrön ger bra mättnad och ett härligt tuggmotstånd. Pricken över i:t är lakritspulvret som ger en perfekt smakkombination med citronen.
40 små bollar
Lägg aprikoser och russin i en skål, häll på vatten så det knappt täcker och blötlägg i en timme. Mixa solrosfröna till grovt mjöl i en mixer och häll upp i en skål. Mixa aprikoser och russin med citronjuice och lite av blötläggningsvattnet. Häll i övriga ingredienser och mixa allt till en smet. Späd med blötläggningsvattnet om det behövs. Smaka av. Kanske behövs mer lakritspulver?!
Forma smeten till bollar som du rullar i kokosflingor. Förvara i kylen eller i frysen så har du alltid tillgång till nyttigt godis!
Lycka till!
De här chokladbollarna smakar precis som chokladbollar ska göra, men utan det knastriga sockret. De har en tydlig smak av kokos och havregrynen mättar bra. Bollarna är veganska, laktosfria, nötfria och glutenfria vilket gör de till perfekt go’fika att bjuda många på. Och det bästa är att du kan ta flera stycken!
Mixa alla ingredienser till en smet. Späd med kaffe eller vatten om smeten blir för smulig. Forma bollar som du rullar i kokos. Förvara i kylen och plocka fram när det är dags för fika. De funkar jättebra att ta med som mellanmål i en burk. Göm några i frysen också så har du alltid ett nyttigare alternativ till fikat.
En supergod pumpasoppa med hetta från chili, vitlök och ingefära. Kokosmjölken gör soppan krämig och len. Extra nyttigt blir det med röda linser som ger bra protein.
Till sex rejäla portioner
Skölj och koka linserna enligt förpackningen och häll bort kokvattnet. (Det går att koka linserna i soppan också men det är snällare för magen att koka dem separat.) Skala och hacka löken och fräs i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vitlök, sambal oelek, tomatpuré, palsternacka, morot och grönsaksbuljong och fräs lite till. Skär pumpan i bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt kokosmjölk och vatten tills det nästan täcker pumpabitarna. Rör om och låt koka tills allting är mjukt, ca 20 minuter. Tillsätt några skivor ingefära, en skvätt pressad citron och de kokta linserna. Mixa allt med stavmixer i grytan. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med rostade solrosfrön och pumpakärnor och gärna persilja. Njut!