fbpx

Receptbanken

Här samlar vi härliga inspirerande recept på frukostar, mellanmål och luncher som får dig att må riktigt bra!  Tveka inte att höra av dig till oss så tipsar vi dig om bra matvanor som passar i din vardag. 

Citronbollar med lakrits

Saftiga och syrliga bollar med tydlig smak av citron. Aprikoser och russin ger sötma och solrosfrön ger bra mättnad och ett härligt tuggmotstånd. Pricken över i:t är lakritspulvret som ger en perfekt smakkombination med citronen.

Bästa chokladbollarna

De här chokladbollarna smakar precis som chokladbollar ska göra, men utan det knastriga sockret. De har en tydlig smak av kokos och havregrynen mättar bra. Bollarna är veganska, laktosfria, nötfria och glutenfria vilket gör de till perfekt go’fika att bjuda många på.

Pumpasoppa

En supergod pumpasoppa med hetta från chili, vitlök och ingefära. Kokosmjölken gör soppan krämig och len. Extra nyttigt blir det med röda linser som ger bra protein.

   

 

 

Citronbollar med lakrits

Saftiga och syrliga bollar med tydlig smak av citron. Aprikoser och russin ger sötma och solrosfrön ger bra mättnad och ett härligt tuggmotstånd. Pricken över i:t är lakritspulvret som ger en perfekt smakkombination med citronen.

40 små bollar

  • 2 dl solrosfrön
  • 100 g aprikoser
  • 50 g russin
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk rivet citronskal från ekologisk citron
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk lakritspulver
  • Kokosflingor att rulla bollarna i

Lägg aprikoser och russin i en skål, häll på vatten så det knappt täcker och blötlägg i en timme. Mixa solrosfröna till grovt mjöl i en mixer och häll upp i en skål. Mixa aprikoser och russin med citronjuice och lite av blötläggningsvattnet. Häll i övriga ingredienser och mixa allt till en smet. Späd med blötläggningsvattnet om det behövs. Smaka av. Kanske behövs mer lakritspulver?!

Forma smeten till bollar som du rullar i kokosflingor. Förvara i kylen eller i frysen så har du alltid tillgång till nyttigt godis!

Lycka till!

   

 

Bästa chokladbollarna

De här chokladbollarna smakar precis som chokladbollar ska göra, men utan det knastriga sockret. De har en tydlig smak av kokos och havregrynen mättar bra. Bollarna är veganska, laktosfria, nötfria och glutenfria vilket gör de till perfekt go’fika att bjuda många på. Och det bästa är att du kan ta flera stycken!

20 smarriga bollar
  • 2 dl havregryn
  • 7 st färska dadlar
  • 3 msk kokosolja
  • 1⁄2 dl kokosflingor
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk kakao
  • En skvätt kaffe eller vatten
  • Kokosflingor att rulla bollarna i.

Mixa alla ingredienser till en smet. Späd med kaffe eller vatten om smeten blir för smulig. Forma bollar som du rullar i kokos. Förvara i kylen och plocka fram när det är dags för fika. De funkar jättebra att ta med som mellanmål i en burk. Göm några i frysen också så har du alltid ett nyttigare alternativ till fikat.

   

 

 

Pumpasoppa

En supergod pumpasoppa med hetta från chili, vitlök och ingefära. Kokosmjölken gör soppan krämig och len. Extra nyttigt blir det med röda linser som ger bra protein.

Till sex rejäla portioner

  • 2 dl röda linser
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • Ca 1 kg pumpa (skalad)
  • ½ liter kokosmjölk
  • Vatten
  • Pressad citron
  • Färsk ingefära
  • Salt och peppar
  • Rostade frön och persilja att toppa soppan med

Skölj och koka linserna enligt förpackningen och häll bort kokvattnet. (Det går att koka linserna i soppan också men det är snällare för magen att koka dem separat.) Skala och hacka löken och fräs i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vitlök, sambal oelek, tomatpuré, palsternacka, morot och grönsaksbuljong och fräs lite till. Skär pumpan i bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt kokosmjölk och vatten tills det nästan täcker pumpabitarna. Rör om och låt koka tills allting är mjukt, ca 20 minuter. Tillsätt några skivor ingefära, en skvätt pressad citron och de kokta linserna. Mixa allt med stavmixer i grytan. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med rostade solrosfrön och pumpakärnor och gärna persilja. Njut!