fbpx

Träning

Variation är bästa vägen att gå.

Det finns många olika sätt att träna och oerhört många olika övningar att välja på. Vi reder ut begreppen åt dig och så får du massvis av tips och goda råd. Och om du behöver hjälp med motivationen och mål för din träning så kontakta oss så hjälper vi dig.

Våra träningsfilmer hittar du på Wabanis youtubekanal. Här finner du övningar för starkare rygg, bättre kondition, ökad rörlighet och mycket mer. Och så får du instruktion om hur en varje övning ska utföras.

Ju mer du kan variera dina aktiviteter, desto större positiv effekt får du. Om du inte vill gå inpå ett gym och ta del av allt utbud som finns där kan du alltid ge dig ut i naturen.

Här nedan följer ett brett urval som kan passa dig beroende på vad du är intresserad av, vad du har för förutsättningar och vad du har för mål med träningen.

Kan träning vara något för dig?

Både kropp och knopp fungerar bättre när du rör på dig. Ett enda tillfälle av aktivitet kan ha mätbara effekter på hur du mår, både fysiskt och psykiskt, på ditt blodtryck och på blodsockernivån.

Vinsterna med motion

Såvida du inte behöver ta hänsyn till specifika sjukdomar eller skador finns det inga nackdelar med att motionera. Tvärtom! Läs mer om det här!

Optimera din träning

Muskler, tid, val av träning, vila – allt spelar roll för att få till det bästa resultatet av din träning.

Kroppens energiförbrukning

Mer än hälften av alla i Sverige är idag överviktiga och orsaken till det är både inaktivitet och kosthållning. Enkelt sett handlar det om hur mycket energi kroppen behöver.

Promenader och löpning

När du går i snabb takt eller joggar utan att bli andfådd så har du nått det bästa sättet för att syresätta hjärnan. Det är också ett perfekt sätt att nå ditt absoluta fokus och tillstånd för problemlösning.

Cykling är skonsamt och effektivt

Cykling är ett skonsamt sätt att träna och skaderisken är betydligt mindre än vid löpning. Du får bra kondition och tränar nästan hela kroppen.

Simning - mest allround för kroppen!

Simning är den motionsform som är mest allround för kroppen. När du simmar tränar du alla kroppsdelar lika mycket oavsett simsätt.

Yoga - trendigt och uråldrigt

Yoga kan nog uppfattas som en trend, men är i själva fallet en träningsform som är tusentals år gammal och som dessutom kan varieras i all oändlighet.

Styrketräning - bästa sättet att isolera muskelgrupper

Styrketräning bränner fett, förbättrar ämnes-
omsättningen och har en mycket positiv effekt på insulinkänslighet och blodtryck.

Gruppträning - kan det bli roligare än så här?

Undersökningar visar att många blir lyckligare av att träna i grupp och trivs bättre med din träning. Dessutom ökar variationen på passen hela tiden.

Funktionell träning för att bli stark i sammansatta rörelser

Med funktionell träning är att du tränar kroppens rörelsemönster. Övningarna efterliknar rörelser som din kropp är skapt för att göra, som att springa, hoppa, böja eller sträcka dig. Men egentligen tränar du koordination och balans, styrka, stabilitet och rörlighet.

HIIT - högintensiv intervallträning

Studier visar att ett kortare, men mer intensivt, träningspass kan ge bättre resultat än mer traditionella träningspass. HIIT är ett perfekt sätt att få mycket träning på kort tid.

Tabata - 4 minuters träning för den stressade

Tabata är HIIT-träning där du arbetar med hög, nära maximal, intensitet där du får väldigt goda resultat i både uthållighet och explosivitet, ökad fettförbränning och muskeltillväxt.

Superset - 2 övningar åt gången

När du har kommit lite längre i din träning kan superset vara ett träningsupplägg som inspirerar och ger dig energi.

Så här når du dina mål!

Här kommer fyra enkla, men mycket bra råd att ha fokus på. Håll dessa i minnet så att du blir påmind och du kommer att öka dina möjligheter avsevärt att lyckas med de mål du har föresatt dig.

   

 

 

Promenader och löpning

När du går eller springer får du en bra belastning på skelettet som hjälper till att stärka det och du förebygger på så vis benbrott. Benvävnaden mår bra av den kompression den utsätts för när vi tar våra steg.

I vissa fall kan det vara så att promenader faktiskt minskar ledvärk som hänger ihop med artros. När du går i snabb takt eller joggar utan att bli andfådd så har du nått det bästa sättet för att syresätta hjärnan. Dels bromsar du hjärnans åldrande, dels hjälper det till att skapa en positiv miljö för nybildande av nya hjärnceller. Det är också ett perfekt sätt att nå ditt absoluta fokus och tillstånd för problemlösning. Av samma anledning visar det sig att promenader och löpning hjälper dig att dämpa eventuell stress och i bästa fall, om du motionerar regelbundet, även ditt minne. Får du möjlighet att träna på kvällen sover du troligtvis också bättre och det är när du sover som musklerna repareras och många andra funktioner i kroppen får tillfälle att stärkas. Den här typen av konditionsträning är också väldigt bra för ditt hjärta. Men det är inte bara hjärtmuskeln som tränas, det gör också resten av ditt blodomlopp, hela vägen ut till de minsta blodkärlen, kapillärerna. Det är utmärkt för syresättningen i kroppen.

När du går eller springer regelbundet är det viktigt med bra skor. Om du inte har tillräcklig support för dina fötter kommer fotvalven att sjunka ihop och du kan till exempel dra på dig hälsporre eller inflammationer i fotens böjsenor. Felställningar i fötterna är relativt vanliga om du har knä-,höft- eller ländryggsproblem, vilket kan förvärras när du går eller springer mycket. Om du har bra skor och trots det känner av din ländrygg när du går eller springer är det stor risk för att du har dålig balans mellan rygg-och magmuskler.

Stretcha gärna musklerna i sätet och på baksidan av låret. Dessa två stora muskelgrupper är nästan alltid lite spända och blir ännu mer spända när du aktiverar dem. Och så bör du troligtvis träna dina magmuskler, för statistiskt sett har de flesta svaga magmuskler.

Skavsår på fötterna eller på områden där huden gnids mot varandra kan avhjälpas med skavsårsplåster eller vaselin. Löparknä kännetecknas av smärta på knäets utsida när du springer och orsakas av att musklerna på lårets utsida är spända och gnids mot knäet och skapar på så vis en inflammation. Vila och stretching är ett bra sätt att behandla dig själv, hjälper inte det får du gå iväg till någon som kan hjälpa dig.

   

 

 

Cykling är skonsamt och effektivt

Cykling är ett skonsamt sätt att träna och skaderisken är betydligt mindre än vid löpning. Du får bra kondition och tränar nästan hela kroppen.

När din puls ökar kommer syresättningen igång och du får samma positiva effekter som vid all annan aktivitet. Sömnen blir bättre och du kommer att kunna prestera och koncentrera dig bättre. Antalet cyklister har ökat mycket under många år och det har blivit populärt att cykla till och från jobbet. Testa gärna att också cykla mountainbike, det vill säga att cykla i skogen istället för i trafiken eller på cykelbanor. Det är inte bara skönt att komma ut i naturen, utan också väldigt omväxlande och riktigt bra träning för kroppen att cykla på ojämnt underlag. Det är bra vardagsmotion helt enkelt och ett mycket mer prisvärt och miljövänligt alternativ än bil och buss.

Ett vanligt problem när man cyklar är att få problem på framsidan av knäet, precis nedanför knäskålen. Det beror på att musklerna på lårets framsida blivit överbelastade när du trampar mot hårt motstånd på din cykel. Om du börjar stretcha i tid, använder lättare växlar på cykeln och får muskeln att slappna av så förebygger du detta problem. Om du har en cykel med vinklat styre finns det risk för att ländryggen och nacken kan bli överbelastade, framför allt i början på säsongen när du är lite ovan. Tänk på att vila från cyklingen några dagar och att sträcka på dig så ofta som möjligt under turen för att avlasta nacke och rygg.

   

 

 

Simning – mest allround för kroppen!

Simning är den motionsform som är mest allround för kroppen. När du simmar tränar du alla kroppsdelar lika mycket oavsett simsätt.

En mindre duktig simmare kan i början känna att det är jobbigt och svårt att få upp pulsen. Men ge inte upp, det är något som snabbt blir bättre när tekniken blir mer effektiv. Tänk på att ta ut rörelserna i vattnet med stora kraftiga arm- och bentag. Att simma är väldigt skonsamt för kroppen eftersom du är mycket lättare i vattnet. När du promenerar, springer eller cyklar har du alltid din vikt som belastning, men i vattnet kan du bli så mycket som åtta gånger lättare, vilket avlastar alla kroppsdelar. Det finns inget som hindrar dig från att träna med ungefär samma upplägg i vattnet som på land. Du kan fortfarande köra intervallpass och du kan växla mellan långsamt och snabbt tempo. Vattnet ger ett bra och balanserat motstånd. Du behöver ha tillgång till en simhall eller ett utomhusbad där det finns avdelade banor för motionssimning, annars kan det bli störande att träna seriöst bland lekande barn och familjer. Att träna utomhus i en sjö eller havet går naturligtvis också bra, men se till att ha någon med dig ifall du skulle få kramp eller på något annat vis behöva hjälp.

   

 

 

Yoga – trendigt och uråldrigt

Yoga kan nog uppfattas som en trend, men är i själva fallet en träningsform som är tusentals år gammal och som dessutom kan varieras i all oändlighet.

Många förknippar yoga med meditation, vilket inte behöver vara fel, men det är också så mycket mer. Det finns många olika varianter av yoga, men det som kännetecknar träningsformen är kombinationen av kropp och själ.

Med yoga kan du träna såväl styrkan som rörligheten för hela kroppen och dessutom sätta fokus på mycket viktiga funktioner som andning och balans. Flera övningar inom yogan innebär att du får arbeta med din andning och lära dig andas rätt, vilket kan låta enklare än vad det är. Du har alla positiva effekter i yogan som du även har när du tränar något annat. Så förutom en starkare och mer balanserad kropp får du dessutom ett större fokus, ett inre lugn som kan vara speciellt bra om du har en stressig och mentalt påfrestande vardag.

Det finns inslag av rörlighetsträning i yogan som kan bli svårt att hitta i andra träningsformer, så för den som är stel och orörlig kan yogan göra underverk.

Yoga är ett beprövat sätt att hålla kroppen och sinnet ungdomligt och vitalt. Bli inspirerad av yoga och hitta tillbaka till din inre kraft. Yoga på morgonen kan vara ett mycket effektivt sätt att motverka stelhet i kroppen och göra både muskler och leder rörligare.

   

 

 

Styrketräning – bästa sättet att isolera muskelgrupperna

Det finns flera fördelar med styrketräning, men träningsformen passar inte alla. Styrketräning ger dig möjligheten att isolera varje muskelgrupp för sig. Det blir en väldigt specifik träningsform som förbättrar muskelstyrkan och som förbättrar ditt allmänna hälsotillstånd. Dessutom ger det dig en bra uthållighet om du har ett stillasittande arbete eller enformiga arbetsuppgifter.

Styrketräning bränner fett, förbättrar ämnesomsättningen och har en mycket positiv effekt på insulinkänslighet och blodtryck, precis som andra idrotter. Men den stora fördelen är att du kan träna upp specifika områden på din kropp om det är det du behöver. Styrketräning kräver redskap, antingen i form av maskiner eller fria vikter, så du behöver gå till ett gym. Om du är ovan gymbesökare rekommenderar jag dig att du tar kontakt med en personlig tränare för att få en genomgång av utrustningen och för att få hjälp med att lägga upp ett passande träningsupplägg. Med styrketräning finns det en viss risk att träningen blir för enformig i den mening att det saknas moment av rörlighet. För att undvika skador är det därför viktigt att du kompletterar träningen med stretching eller annan rörlighetsträning.

   

 

 

Gruppträning – kan det blir roligare än så här?

Undersökningar visar att många blir lyckligare av att träna i grupp och trivs bättre med din träning. Du kan cykla, springa och simma i grupp och även på gymmen finns det oftast gruppträning. Dessutom ökar variationen på passen hela tiden. Från aerobic på 80-talet till pilates och spinning på 90-talet och dagens zumbaklasser, för att nämna några. Och del är kul att träna i grupp för du blir peppad av de andra och får släppa loss lite.

Allra oftast är gruppträningar baserade på högt tempo för din konditions skull, med inslag av funktionell träning. Att ha en tränare är aldrig fel. Dels blir du peppad av tränaren, dels får du hjälp med din teknik. Att träna i grupp brukar oftast vara väldigt inspirerande då det positiva grupptrycket kan få dig att pressa dig lite extra.

   

 

 

Funktionell träning för att träna rörelsemönster

Ursprunget för funktionell träning är att du tränar kroppens rörelsemönster. Övningarna efterliknar rörelser som din kropp är skapt för att göra, som att springa, hoppa, böja eller sträcka dig.

Men vad du egentligen tränar är koordination och balans, styrka, stabilitet och rörlighet. Du tränar för att få din kropp att bli stark i sammansatta rörelser, till skillnad från på ett gym där du ofta sitter i maskiner eller tränar en isolerad rörelse med fria vikter.

Ändamålet eller funktionen för träningen är att du ska träna kroppen att klara av alla påfrestningar du stöter på dagligen. För en person som sitter mycket på kontor betyder det att du tränar för att klara ditt jobb, men för en professionell fotbollsspelare betyder det något annat.

Att träna funktionellt är ett riktigt roligt sätt att aktivera sig. Det är varierande och blir aldrig tråkigt. Och så känner du direkt att hela kroppen får jobba!

   

 

 

HIIT–högintensiv intervallträning

Nya studier visar att ett kortare, men mer intensivt, träningspass kan ge bättre resultat än mer traditionella träningspass där vi vilar längre mellan övningarna.

HIIT är med andra ord ett perfekt sätt att få mycket träning på kort tid. Denna träningsmetod kan passa dig som har långa dagar och lite mindre tid över för träning, eller för dig som reser mycket och vill köra ett kortare träningspass på hotellrummet. Efter ett HIIT-pass tar det längre tid för kroppen att återhämta sig, vilket har den positiva effekten att förbränningen håller igång under längre tid efter att du avslutat ditt pass. Eftersom du utmanar ditt hjärta och får ännu högre puls kommer du att få en mycket positiv effekt på syreupptagningsförmågan, vilket är väldigt bra för konditionen. Vanligast är att köra ett 2:1-intervall, vilket innebär att du kör så hårt du kan i 20 sekunder, för att sedan vila i 10sekunder. Antalet sekunder kan man variera efter egen förmåga. Andra mindre vanliga intervall är 3:1 och 5:1. En mycket viktig del av HIIT är just vilan. Det är halva poängen med intervallträning.

   

 

Tabata–4 minuters träning för den stressade

Tabata är en extremt effektiv högintensiv intervallträning (HIIT) där du arbetar med hög, nära maximal, intensitet.

Forskning visar att du får väldigt goda resultat i både uthållighet och explosivitet, ökad fettförbränning och muskeltillväxt. Allra bäst är om du kan alternera tabata med andra aktiviteter för att även träna senor och ligament, men i det stora perspektivet är tabata en utmärkt träningsmetod för dig som vill köra kortare träningspass. Det vanligaste upplägget är att utföra övningen i 20 sekunder, följt av 10 sekunders vila och repetera detta 8gånger. Men det går förstås att variera efter egen förmåga. Tabata används ofta i träningsformer som crossfit, som bygger på att efterlikna fysiska utmaningar som vi i större omfattning utsatte oss förr. Det kan handla om att springa, lyfta, klättra, hoppa eller kanske släpa. Det kan också handla om funktionell träning som innebär att du tränar rörlighet, balans och koordination i styrkeliknande moment. Det finns även tabata-appar att ladda hem till din mobiltelefon som kan underlätta din träning.

   

 

 

Superset–två övningar åt gången

När du har kommit lite längre i din träning kan superset vara ett träningsupplägg som inspirerar och ger dig energi. Ett superset innebär att du parar ihop tvåmuskelgrupper/övningar som gör motsatta rörelser (kallas också för antagonistiska muskelgrupper).

Exempel på sådana muskelgrupper är fram-och baksidan på låret, eller bröst-och ryggmusklerna.

Med detta träningsupplägg kommer du att pumpa mycket blod till en specifik kroppsdel. Du genomför båda övningarna utan vila, för att sedan ta en kortare paus innan du kör ett nytt superset. När du alternerar muskelgrupper på detta vis får du bra fart på blodflödet och många upplever en känsla av att musklerna blir ”pumpade”.

Superset är en klassisk träningsmetod på gymmet när du tränar med vikter. Men det finns inget som hindrar oss från att använda denna modell även vid andra tillfällen, som vid funktionell träning

   

 

 

   

Så här lyckas du nå dina mål!

Här kommer fyra enkla, men mycket effektiva punkter. Håll dessa i minnet, sätt upp dem på kylskåpet eller lägg dem i träningsväskan så att du blir påmind och du kommer att öka dina möjligheter avsevärt att lyckas med de mål du har föresatt dig.

  • Håll dig till planen

Oavsett vilket upplägg du väljer att följa så är det viktigt att fullfölja din plan. Det finns en anledning till att programmet ser ut som det gör. Men det finns inga genvägar för bestående livsstilsförändringar. Håll fast vid din plan och tänk på att det tar 8–12 veckor för hjärnan att bryta gamla invanda mönster och lära sig nya.

  • Var konsekvent

Om du är bestämd och konsekvent i din träning kommer du att få se resultat. Svårare än så är det inte. Detta går som en röd linje genom allt. Oavsett om det är en måltid, en träning eller en målsättning du ska nå eller genomföra, var konsekvent och fuska inte. Det påverkar ditt resultat och du kommer att ångra dig.

  • Gör ditt bästa

Tänk tanken att du hela tiden försöker göra lite bättre och gör ditt bästa varje gång. Det gäller varje träning, varje måltid eller varje ny utmaning du tar dig för. Det är så du utvecklas och växer som person. Det kommer att göra dig stark såväl mentalt som fysiskt. Bestäm dig här och nu – och du kommer att lyckas med dina mål.

  • Var förberedd

Den sämsta presentation du gjort på ditt jobb var den då du inte var förberedd. Samma sak gäller för din mat och motion. Så gör vad du kan för att få i dig rätt kost och genomföra nästa träningspass optimalt. Lycka till!

   

   

Sugen på att börja träna?

Vad är egentligen poängen med att aktivera sig? Jo, den enkla och snabba förklaringen är att både kropp och knopp fungerar bättre när du rör på dig.

Ett enda tillfälle av aktivitet kan ha mätbara effekter på hur du mår, både fysiskt och psykiskt, på ditt blodtryck och på blodsockernivån. Kroppen är byggd för rörelse sedan miljontalsår tillbaka och de flesta organen i kroppen påverkas positivt av fysisk aktivitet. Därmed minskar också risken för många sjukdomar. Ju mer intensiv aktiviteten är, desto större positiv påverkan blir det på din kropp.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att all rörelse är bra. Det är med andra ord bättre att ta en promenad än att sitta still i soffan. Ju snabbare hjärtat slår, desto mer påverkas din kropp. Om du har problem med dina leder eller skador är ”aktiv vila” i form av lågintensiv träning, som simning eller en promenad i lugnt tempo, bättre än att bara sitta still.

Underskatta aldrig den ökade blodcirkulationen för den för med sig syre och näringsämnen till kroppen och transporterar bort slaggprodukter. Tänk på vad du har för mål med din aktivitet för dagen eller på den plan som du har lagt uppför din träning.

Vid uppvarvning och vid återhämtning bör du inte underskatta lågintensiv träning. Återigen, det är den ökade blodcirkulationen som är viktig att hålla igång. Glöm inte heller att det är viktigt med vilodagar i träningsschemat.

Det är egentligen först när du vilar som din kropp blir starkare, musklerna repareras när du äter och återhämtar dig. Den bästa vilan är den aktiva vilan. Det är alltid viktigt att lyssna på din kropp. Den säger dig hela tiden någonting, bara du är uppmärksam. Ibland kan det vara bra att lägga in en vilodag extra när du känner dig trött eller sliten i musklerna.

Den bästa aktiviteten är den som blir av!

   

   

Vinsterna med motion

Såvida du inte behöver ta hänsyn till specifika sjukdomar eller skador finns det inga nackdelar med att motionera. Fysisk aktivitet har länge visat sig vara mycket effektivt mot exempelvis hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodtryck, övervikt och diabetes.

Men till skillnad från tidigare, då den allmänna uppfattningen var att du skulle träna med så hög puls som möjligt för att uppnå önskat resultat, har det istället visat sig att lättare aktiviteter kan ha nästan samma positiva effekt. Glöm däremot inte bort att om du vill bli bättre på att springa långt så behöver du träna på det, det vill säga springa längre sträckor då och då.

Du kan inte heller räkna med att springa fortare om du inte tränar på att springa fort. Om du vill utvecklas i den aktivitet som du gör, bli bättre och bättre, så behöver du knuffa gränserna då och då. När hjärnan skickat en signal till dina muskler om att de ska röra sig aktiveras proteinerna aktin och myosin, som i sin tur skapar en sammandragning (kontraktion) i musklerna. Då får du en rörelse i en led. För att detta ska ske krävs energi (adenosintrifosfat, ATP) som bildas antingen med syreförbränning (aerob) av kolhydrater eller fett, eller så sker det utan syreförbränning (anaerob), men då bildas det mjölksyra i musklerna.

Men musklerna utvinner inte bara energi utan också värme, som gör att kroppstemperaturen stiger när du tränar och du börjar svettas när blodflödet styrs till huden. Efter din aktivitet sjunker din puls tillsammans med både andning och blodtryck, men det förhöjda upptaget av socker (glukos) i blodet håller i sig och ibland kan det hålla på ända upptill två dygn, vilket är väldigt positivt för din blodsockernivå.

   

   

Optimera din träning

De muskler du använder när du tränar är också de som blir starkare och samma sak gäller de skelettdelar som belastas.

Den tid du utför aktiviteten spelar också roll, även om korta aktiviteter kan ge förvånansvärt positiva effekter på kroppen både en och två veckor efteråt. Även om aktiviteter under kortare tid är bra för din kropp så kan du förbättra och förlänga ett positivt resultat genom att öka antalet pass i veckan.

Hur länge du tränar, och hur hårt du tränar, spelar också roll. Enkelt uttryckt: ju mer träning, desto bättre effekt. Nya rön visar att du bör vara aktiv 60 minuter varje dag även om det inte är 60 sammanhållande minuter. Notera skillnaden på att vara aktiv, till exempel med dagliga promenader, och träning, som är mer pulshöjande och ger mer varaktiga effekter.

Om du vill träna kortare tid så har det visat sig att högintensiv intervallträning (HIIT) har stora hälsofördelar för din kropp, även om du tränar betydligt kortare tid. En vanlig rekommendation för träningspass är att det ska vara cirka 30 minuter, men då bör passet som sagt hålla ett högt tempo.

   

   

Kroppens energiförbrukning

Mer än hälften av alla i Sverige är idag överviktiga, vilket är en trend som dessvärre har ökat de senaste årtiondena i västvärlden. Orsaken är både inaktivitet och kosthållning.

Genomsnittet för energiförbrukningen hos kvinnor är mellan 1800 och 2400 kalorier per dag, för män mellan 2300 och 3100 kalorier. När du löptränar förbränner du 1 kalori per kilo kroppsvikt och kilometer, om du väljer att promenera är förbränningen 20–25 procent lägre.

Det innebär att om du går 5 kilometer på en timme förbrukar du mellan 300 och 350 kcal. Går du en 15–20 minuters promenad så motsvarar det ett glas läsk. Mängden energi och var kroppen hämtar sin energi står i proportion till hur intensivt du tränar.

När du vilar passar dina organ i kroppen på att utföra en massa arbete. Magsäck och tarmar tar hand om maten, njurarna tar hand om all vätska och levern renar din kropp. För att allt detta och mycket mer ska fungera går det åt energi så därför förbrukar din kropp till större delen fett (cirka 60 procent). Det kan jämföras med lågintensivt arbete, där ungefär lika stora delar av energin kommer från kolhydrater och fett.

När du utsätter din kropp för högre intensitet och tillgången på syre minskar kommer kroppen att behöva mer kolhydrater. Din kropp förbränner maximalt med fett när du utför ett arbete som motsvarar ungefär 50 procent av din maximala kapacitet, men för den som tränar kalibreras systemet och blir bättre och bättre på att hushålla med energi. Det innebär att din maximala förbränning förändras efterhand som du får bättre och bättre kondition.

Av den anledningen ligger den maximala fettförbränningen närmare 60 procent för en vältränad person. Det är också så att ju längre en aktivitet pågår, desto större mängd fett kommer då att förbrännas. Anledningen till det är att de förråd av kolhydrater som kroppen har lagrat tar slut, så då måste kroppen börja använda fett istället.