Fem olika pulszoner
Hjärtat behöver varierad träning precis som alla andra muskler i kroppen. Genom att dela in pulsens hastighet i zoner, så kallade pulszoner, kan du optimera din träning utifrån vilket resultat du önskar dig och din hälsa.
För dig som har en skada, sjukdom eller kroniskt tillstånd är det extra viktigt att alltid prata med din läkare innan du påbörjar din träning. Om du är otränad finns det en poäng med att stegra din träning från pulszon till pulszon.
Det är spännande och utmanande att lära sig hur kroppen fungerar, hur den känns och reagerar vid olika sorters ansträngning. Om du inte är van vid arbetsbelastningen blir det också ett sätt att stärka muskler, senor, muskelfästen och hjärta så att du inte drar på dig onödiga skador. När du har vant dig vid en pulszon är det dags att gå vidare till nästa. Prova nästa pulszon under några minuter för att känna efter hur det känns och upprepa det intervallet några gånger innan du fortsätter.
Varje pulszon ligger inom en viss procent av din maxpuls så när du har räknat ut din maxpuls är det bara att ta den procent av maxpulsen som är angivet under resp rubrik och vips så har du räknat fram vilken puls du ska sträva efter för att ligga inom den önskade zonen.
Pulszon 1 – vardagsmotion
När pulsen befinner sig i zon 1 ligger du på 50–60 procent av din maximala puls. Detta är en bra zon att befinna dig i när du ska varva upp eller ner din träning. Om du promenerar ska det gå bra att prata, fortare än så ska pulsen inte slå. Detta är också ett lagom tempo för nybörjare eller de som har kroniska sjukdomar, som artros eller reumatiska tillstånd. Du kan också lägga dig i zon 1 vid träningspass som är lite längre, eller om du bara vill ta en återhämtnings dag.
Eftersom pulsen inte slår så fort lämpar det sig också för aktiviteter som varar över längre tid, mer än en timme. Det här är en nivå på pulsen som du bör sträva efter när du rör på dig i största allmänhet, det som kallas för vardagsmotion. Gör det till en vana att känna på pulsen (det tar bara 6sekunder) för att vara säker på att du ligger rätt i puls när du cyklar till jobbet eller promenerar mellan dina möten. Vardagsmotionen är mycket underskattad och tillfällena till rörelse finns där oftare än vad man tänker på.
I Johans fall, innebär pulszon 1 att hans puls ska ligga på mellan 85–102 slag per minut.
Pulszon 2 – fettförbränning
I denna pulszon ligger du på 60 – 70 procent av din maxpuls. I vardagstal kallas detta för lågintensiv träning och är bra för aktiviteter som pågår uppemot 60 minuter. Om du är otränad kan pulsen lätt rusa iväg så tänk på att lugna ner ditt tempo lite om målet är ligga i zon 2.
Denna pulszon är att föredra om du vill förbättra din allmänna kondition och prioritera fettförbränning. När hjärtat slår i denna hastighet tar du din energi från fettreserven istället för kolhydrater (glykogen), som ligger lagrade i musklerna och i levern. Under ett träningspass på den här nivån kan du prata, men blir förmodligen lite andfådd. Snabba promenader på den härhastigheten fungerar bra. Detta kan också vara en nivå att lägga sig på om du tränar för din första utmaning, som ett långlopp med gymnastikskor eller skidor på fötterna.
I Johans fall innebär pulszon 2 att hans puls ska ligga på mellan 102 – 119 slag per minut.
Pulszon 3 – konditionsträning
I denna zon ligger du på 70 – 80 procent av din maxpuls. Som otränad kommer du att känna att kroppen får jobba ordentligt när du ligger inom detta intervall. Har du tränat en del tidigare är denna pulszon ett bra intervall att ligga inom för att förbättra din kondition ytterligare.
I pulszon 3 förbränner du både fett och kolhydrater, vilket är att föredra om man både vill gå ner i vikt och förbättra sin kondition. Eftersom du har högre puls under längre tid kommer det att ta längre tid för kroppen att varva ner. Det betyder att förbränningen fortsätter ett bra tag efter ditt träningspass.
I Johans fall innebär pulszon 3 att hans puls ska ligga på mellan 119 – 136 slag per minut.
Pulszon 4 – intervallträning
I denna pulszon ligger du på 80 – 90 procent av sin maxpuls. När du kommer upp i denna puls ligger du på kortare intervaller. I början handlar det om 1 – 3 minuter och på sikt 6 – 10 minuters intervaller. Denna pulszon lämpar sig väl för intervallträning vilket också förlänger förbränningen en längre tid efter avslutat pass.
Om du är nybörjare behöver du inte träna på den här nivån, de första tre pulszonerna är fullt tillräckliga. Detta är konditionsträning på hög nivå och en del kan känna att man drar på sig mjölksyra, vilket innebär att kroppen tränar sig på att arbeta under syrefattiga förhållanden. Det är inte heller nödvändigt att ligga på denna nivå om ditt mål bara är att förbättra din kondition, eller om du bara är ute efter fettförbränning.
I Johans fall innebär pulszon 4 att hans puls ska ligga på mellan 136 – 153 slag per minut.
Pulszon 5 – mjölksyreträning
I denna pulszon ligger du på 90 – 100 procent av sin maxpuls. Du behöver vara i god form för att träna på den här nivån. Om du är otränad kan du komma upp i maxpuls, men det är inte samma sak som att medvetet träna på denna nivå. Det här är högintensiv träning och lämpar sig för aktiviteter som är några minuter åt gången. Pulszon 5 rekommenderas bara för dig som har en god och gedigen träningsbakgrund.
I Johans fall innebär det att hans puls ska ligga på mellan 153 – 170 slag per minut
Viktigt att tänka på
Det finns tillfällen då du bör ta det försiktigare och känna efter lite extra för att vara på den säkra sidan när din puls slår fortare än vanligt. Vid tillstånd som graviditeter, vissa sjukdomar och viss medicinering samt stress så behöver du tänka på att ditt hjärta får arbeta lite hårdare än normalt. Detta är inte bara en felkälla när du mäter din puls, du kanske också behöver ta det lite lugnare och hålla dig till de första pulszonerna för säkerhets skull.
Felkällor när du mäter din puls
Graviditet: Hjärtat får jobba hårdare för att pumpa runt blodet, vilket ger dig högre puls än normalt.
Kaffe: Koffein och vissa kosttillskott kan ge dig högre puls.
Stress, oro, ångest: Detta är reaktioner i kroppen som ger dig högre puls.
Värme: Hög temperatur höjer pulsen.
Räknefel: Ibland slår pulsen svagt eller fort och då kan bli svårt att räkna. Kontrollera att du håller pek-och långfinger på rätt plats under käkvinkeln.
Lycka till!